|

Ευρυτανία


Η Ευρυτανία μια συνεχώς αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή, με σημαντικές υποδομές, χωροθετείται στους ορεινούς όγκους της Κεντρικής Ελλάδος. Το πλήθος και η ποιότητα των υποδομών της, είτε πρόκειται για πολυτελή ξενοδοχεία, είτε για φιλικούς παραδοσιακούς ξενώνες, είτε για επιχειρήσεις φαγητού και διασκέδασης αποτελούν σημαντικές τουριστικές υποδομές που μπορούν να φιλοξενήσουν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Η τουριστική υποδομή της περιοχής σε συνδυασμό με ένα περιβάλλον ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους την έχουν κατατάξει ανάμεσα στους σημαντικότερους χειμερινούς προορισμούς της πατρίδας μας. Δύσκολα μπορεί κανείς να βρει, άλλον ελλαδικό χειμερινό προορισμό που να διαθέτει σε μόλις 12 χλμ απόσταση από την πόλη, αναπτυγμένο χιονοδρομικό κέντρο, με άρτιο οδικό δίκτυο, 1500 και πλέον κλίνες για να φιλοξενηθεί.

  Ο αθλητικός τουρισμός, ο συνεδριακός, ο φυσιολατρικός, ο θρησκευτικός και γενικότερα οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού αποτελούν μαζί με τον χειμερινό τουρισμό την αιχμή του δόρατος στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Στις βουνοκορφές της Ευρυτανικής γης βρήκε την καλύτερη ευκαιρία να φωλιάσει η πίστη προς το Θεό. Γεμάτη μοναστήρια και βυζαντινά μνημεία, μάρτυρες μιας άσβεστης ορθόδοξης πίστης, η Ευρυτανία προσφέρει κατανυκτική ατμόσφαιρα για προσευχή και επαφή με το Θείο. Και πού αλλού αλήθεια μπορεί κανείς να έρθει πλησιέστερα στο Θεό αν όχι στις πανύψηλες Ευρυτανικές βουνοκορφές που με το μεγαλείο τους υμνούν την πανσοφία του Πλάστη.

 Το Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου είναι το στολίδι της πόλης. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίριο, η κατασκευή του οποίου τελείωσε γύρω στα 1999. Δεκάδες συνέδρια και παραστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην πολυτελέστατη κεντρική του αίθουσα, και αποτελεί από μόνο του ένα σημαντικό λόγο προώθησης του συνεδριακού τουρισμού της περιοχής. Τα συστήματα ήχου και εικόνας που διαθέτει είναι ότι καλύτερο έχει να προτείνει η τεχνολογία, ενώ στο μαρμαροστρωμένο φουαγιέ υπάρχου ειδικά διαμορφωμένοι εκθεσιακοί χώροι.
  Παράλληλα, σε χώρο που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα από τον Δήμο Καρπενησίου στο Συνεδριακό Κέντρο λειτουργεί το Μουσείο Αλέξανδρου & Κων/νου Τσάτσου, το οποίο περιέχει προσωπικά αντικείμενα του Κων/νου Τσάτσου, χάρτες εποχής κλπ. Τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν το 2003 από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

  Στο Καρπενήσι βρίσκεται ένα αθλητικό κέντρο που μπορεί να φιλοξενήσει μια πλειάδα αθλητικών εκδηλώσεων. Οι εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, πρωταθλητές στίβου και ολυμπιονίκες, είναι λίγοι μόνο από εκείνους που χρησιμοποίησαν τις τέλειες εγκαταστάσεις του για να ολοκληρώσουν τις προπονήσεις τους, λίγο πριν την θαυμαστή τους πορεία στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο στίβο. Εδώ επίσης διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι το γκραν πρι ιππασίας με συμμετοχές απ’ όλη την Ευρώπη.
  Υπάρχουν δύο γήπεδα ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα, το ένα εκ των οποίων μάλιστα διαθέτει κερκίδες καθώς και στίβο με ταρτάν. Επιπλέον υπάρχει ένα γήπεδο ρίψεων 128 μ. μήκους, επίσης με χλοοτάπητα. Όλα αυτά τα εξωτερικά γήπεδα φωτίζονται με προβολείς επαγγελματικού επιπέδου.
  Παράλληλα διαθέτει εννέα γήπεδα αθλοπαιδιών, όπως είναι το μπάσκετ, το βόλεϊ, το τένις, το χάντμπολ κλπ, καθώς και ένα φυσικό περιφερειακό δρόμο για τζόκιγκ μήκους 2 χιλιομέτρων.
  Οι εσωτερικές εγκαταστάσεις διαθέτουν κλειστό προπονητήριο με αίθουσα ομαδικών αθλημάτων και τρεις αίθουσες βαρέων αθλημάτων: Πάλη, Πυγμαχία, Άρσης βαρών, τζούντο, ευθεία στίβου 80 μ και τριών διαδρομών, δύο αίθουσες εκγύμνασης για φυσική κατάσταση, αποδυτήρια, σάουνα, γραφεία ομοσπονδιών, αίθουσα φυσικοθεραπείας καθώς και Ιατρικό Εργομετρικό Κέντρο. Υπάρχει επίσης Κτίριο διοίκησης, εκπαίδευσης και αναψυχής το οποίο διαθέτει γραφείο διοίκησης, αίθουσα σεμιναρίων, βιβλιοθήκη καθώς και εντευκτήριο με μπαρ και σαλόνι. Το Κτίριο αποδυτηρίων εκτός από τα καθαυτό αποδυτήρια έχει ακόμη ντους και τουαλέτες καθώς και κυλικείο με ρεσεψιόν.

Σ' ένα οροπέδιο του Βελουχιού, σε υψόμετρο 1840 μ. στη θέση "Διαβολότοπος", βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, που απέχει 12 χλμ. από την πόλη του Καρπενησίου. Δημιουργήθηκε το 1974 και από τότε διαρκώς βελτιώνεται. Διαθέτει 10 πίστες διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας κυμαινόμενης υψομετρικής διαφοράς από 1800-2040μ., 7 αναβατήρες (3 συρόμενους, 4 εναέριους), με δυνατότητα εξυπηρέτησης 5.150 ατόμων/ώρα, καταστήματα πώλησης και ενοικίασης ειδών σκι και μηχανοκίνητων έλκηθρων και σχολή σκι. Επίσης, λειτουργούν, Σαλε φιλοξενίας 100 ατόμων, εστιατόριο, καφετέρια, μπαρ και πρώτες βοήθειες στις πίστες. Από τους αναβατήρες έχεις υπέροχη θέα προς την πόλη, τα βουνά της περιοχής, αλλά και όλης της κεντρικής Ελλάδας.


Πηγή : Νομαρχία Ευρυτανίας

Posted by Unknown on 2:58 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response

Recently Added

Δημοφιλή