|

Φράγμα Λίμνης Πλαστήρα



Η τεχνική λίμνη του Μέγδοβα ή Ταυρωπού , που επίσημα πήρε το όνομα του εμπνευστή της και ήδη είναι γνωστή στο πανελλήνιο, ως λίμνη Νικ. Πλαστήρα άλλαξε ριζικά το τοπίο και της ορεινής αλλά και της πεδινής ζώνης του Νομού Καρδίτσας.

Το σκεπτικό της κατασκευής της ήταν η συμβολή της στον εξηλεκτρισμό της χώρας και η άρδευση μεγάλου μέρους του θεσσαλικού κάμπου.

Οι παραπάνω στόχοι όχι μόνο επιτεύχθηκαν, αλλά και υπερκεράστηκαν, αφού από τα νερά της λίμνης αρδεύεται σχεδόν ο μισός κάμπος του Ν. Καρδίτσας και μεγάλο μέρος της Λαρισινής πεδιάδας, αλλά και υδρεύονται οι πόλεις της Καρδίτσας, των Σοφάδων και 35 ακόμα κοινότητες.
Καθοριστική συμβολή της Λίμνης Πλαστήρα είναι η ανάπτυξη του τουρισμού και κατά επέκταση η αναβάθμιση της ορεινής ζώνης του νομού.

Στα πεντακάθαρα νερά της και τα γραφικά φιόρδ, καθρεφτίζονται τα πανύψηλα έλατα, τα πλατάνια και οι βελανιδιές, οι βουνοκορφές της Νιάλας, του Σβον το Βουτσικάκι και ο Ίταμος που τη περιβάλουν. Έχει πλούσια ιχθυοπανίδα , όπως η ορεινή πέστροφα, η πλατίτσα, ο κορέγονος, η πέρκα, τα χέλια και τα γριβάρια.

Τα γραφικά χωριά η τουριστική υποδομή που δημιουργήθηκε , τα μνημεία και η ιστορία, έχουν αναγάγει τη λίμνη Πλαστήρα σε πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών , όλη τη διάρκεια του χρόνου.



Posted by Unknown on 1:14 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response

Recently Added

Δημοφιλή